Navigatie

Over ons

Het Ieperse bedrijf Minerva Cycling NV kan met recht en rede trots zijn op de fietstraditie die het al meer dan een halve eeuw in ere houdt. De jarenlange ervaring en het ondernemersbloed dat bij de familie Carpentier door de aderen koerst, maken dat de fiets in al zijn facetten en in zijn ruimste context geen geheimen meer voor hen heeft.

De uit Henegouwen afkomstige Daniël Carpentier timmert als jonge snaak aan een rennerscarrière, waarbij hij wielergrootheden als keizer Rik Van Looy tot zijn generatiegenoten mag rekenen. Nadat hij eerst als Amateur en later als Onafhankelijke (de huidige Eliterenners zonder Contract) een aantal mooie podiumplaatsen bij elkaar rijdt, hangt hij op zesentwintigjarige leeftijd zijn fiets aan de spreekwoordelijke haak. Vervolgens stampt hij in 1963 in het West-Vlaamse Elverdinge zijn eigen fietsenwinkel uit de grond. Net geen drie decennia later, in 1992, zet zoon Filip op 18-jarige leeftijd zijn eerste stappen in de familiezaak om die na nog eens vijf jaar te upgraden tot groothandel Formula Cycling BVBA.

Het bedrijf op het industrieterrein langs de Bargiestraat in Ieper wordt in december 2013 echter jammerlijk getroffen door een zware uitslaande brand die het gebouw volledig in de as legt. Maar Filip zou geen Carpentier zijn als hij er niet in zou slagen om die tegenvaller te overwinnen. Nauwelijks twee jaar later neemt hij met de NV Bike Trading het failliete fietsenbedrijf Minerva uit het Limburgse Paal over en wordt hij verdeler van onder meer de merken Minerva, Scoppio, Pure Passion, Pure Comfort en Columbus. Deze nieuwe firma heet dan Minerva BT NV.

Anno 2021 is de fietsenverdeler met meer dan twintig werknemers uitgegroeid tot een succesvolle onderneming op een industriële oppervlakte van ruim achtduizend vierkante meter, aangevuld met een imposante showroom van maar liefst duizend vierkante meter. Ondertussen fusioneerde Minerva Bike Trading NV & Formula Cycling BVBA tot Minerva Cycling NV

Vandaag exporteert Minerva Cycling zijn fietsen naar vijftien landen. Paradepaardje in het assortiment is nog altijd de Minerva, dé klassieker der klassiekers, het onuitwisbare Belgische topkwaliteitslabel dat zijn roem en succes dankt aan meer dan honderdtwintig jaar expertise op twee en vier wielen.

Minerva Cycling beperkt zich niet tot fietsen alleen. Het biedt ook een ruime keuze aan onderdelen, uitrusting en accessoires, en is daarnaast verdeler van fitnessapparaten, en scooters. Naast de webshop kunnen particulieren sinds enkele jaren ook terecht in de Minerva Bike Outlet.

Als vaste waarde in de professionele wielerwereld tekent Minerva Cycling present op gespecialiseerde beurzen en evenementen, en hangt het onafgebroken in het wiel van de nieuwste ontwikkelingen (in samenwerking met de KU Leuven) in de wereld van de fiets.

Minerva Cycling staat niet stil! Naast een UCI Continentale wielerploeg (https://minervact.com/) lanceerde Minerva Cycling ook een eigen fietsverzekering Minerva Bike Plus (https://minervabikeplus.be/ ) in samenwerking met AG Insurance en verzekeringen Steyaert.